28-02-2019 16:28:10
Tapu harcı masrafı, vatandaşların konut, iş yeri, tarla, arazi, arsa gibi pek çok taşınmaz malın satış işlemleri adına ödemesi zorunlu olan bir masraftır. Tapu harcı masrafının ödenmemesi halinde tapu satış işlemlerini gerçekleştirebilmek mümkün olmazken, bu masraf tapu dairelerinde hem alıcıdan, hem de satıcıdan tahsil edilmektedir.
Tapu dairelerine işi düşen ve herhangi bir taşınmaz malın alım – satım işlemleri ile meşgul olacak olan vatandaşları, tapu harcı neye göre hesaplanır diye merak etmekte ve tapu harcı masrafı hakkında detaylı bilgi edinmek üzere araştırmalarda bulunmaktadır. Taşınmaz malların satışı için ödenmesi gerekli olan bu tapu harcı hesaplama işlemi, taşınmaz malın emlak vergisinden düşük olmaması kaydı ile satış değeri ve iktisap bedeline göre gerçekleştirilmektedir. Kanun ile belirlenen oranlar doğrultusunda gerçekleştirilen bu tapu harcı hesaplama işlemine bir örnek gösterilecek olursa; 300 bin TL satış değerine sahip olan bir konutun alım – satım işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için binde 15 oranında harç ödenmesi gerekmektedir. 300 bin TL’nin binde 15’i ise 9 bin TL’dir. Bu rakam, hem alıcıdan, hem de satıcıdan tahsil edilirken, toplamda ödenecek olan tapu harcı masrafı 18 bin TL kadardır.
Taşınmaz mal devir ve iktisaplarında tapu harcı masrafı, emlak vergisi değerinden az olmamak kaydıyla beyanda bulunulan devir ve iktisap bedeline göre hesaplanmaktadır. Emlak Vergisi değeri; ilgili kanununun 29’uncu maddesi gereğince belirlenen vergi değerini ifade etmektedir. Bu doğrultuda taşınmazın devir iktisaplarında ödenmesi gereken tapu harcı, emlak vergisi değerinden daha düşük olmamak üzere devralanın devredene ödeyecek olduğu gerçek satış bedeli üzerinden beyan edilmesi gerekmektedir. Bu satış bedeli minimum taşınmazın emlak vergisi değeri olurken, asıl devir bedelinin emlak vergisinden çok olması durumunda harç masrafının gerçek devir bedeli üzerinden hesaplanması gerekmektedir.
Harcın ölçüsü, alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı olmak üzere binde 20’dir. Buna göre taşınmaz malın gerçek değeri üzerinden binde 20 olarak tapu harcı hesaplama işlemi gerçekleştirilmekte ve bu şekilde ödeme yapılmaktadır. Ancak düzenlenen bir kampanya kapsamında 2018 yılının sonuna kadar bu ölçü yalnızca konut ve iş yerleri için binde 15 olarak uygulanmaktadır.