28-02-2019 16:32:35
Alım satımın artması beraberinde bazı sıkıntıları meydana getirdi.Bu kadar seçeneğin arasında araç almaya çalışırken hangi aracı almalıyız ve düzgün aracı nasıl bulmalıyız?, araç alırken nelere dikkat etmeliyiz? gibi sorulara da cevap bulmamız gerekiyor. Bu noktada önümüzeiki seçenek çıkıyor ya sıfır ya da 2.el bir araç almak.
Sıfır bir otomobil alacaksak sorun yok, ama sıfır araçlarda bile hatalar olduğunu unutmamak lazım. Bununla ilgili birçok haber okuduk müşterileri ile mahkemelik olan bayiler var. Fabrikasyon boya hataları, araçları nakliye tırlarına yüklerken oluşan hasarlar, taşıma esnasında oluşan hasarlar ve tırlardan indirirken oluşan hasarlardan mütevellit onarılmış tamir ya da boya işlemi görmüş sıfır araçlar müşterilere hatasız diye satılmakta ve tesadüfen ya da tekrar satılırken anlaşılan bu boya ve tamir işlemlerinden dolayı mahkemelerde ayıplı mal davaları sürüp gitmektedir.
Peki sıfır araç alırken nelere dikkat edeceğiz?
Bu konulara daha önce değinen olmadığı için açık açık yazmak gerektiğini düşünüyorum.
Öncelikle almayı düşündüğümüz aracı bayiden çıkarmadan ve teslim almadan önce kesinlikle ve kesinlikle bayininservisine indirip tamamen hatasız olduğuna dair ekspertiz yaptırılmalı ve bu rapor imzalı ve kaşeli olarak belgelenmelidir. Alınan bu raporyarın karşımıza çıkacak bayi veya fabrikasyon hatanın veya hataların çözümü için sizlere yasal bi güvence olacaktır. Verdiğiniz onca paranın tam olarak karşılığını almak için bu gibi uyarılara dikkat etmeliyiz.
2. el araç alırken nelere dikkat edeceğiz?
2.el bi araç alırken çok daha dikkatli davranmak gerekiyor. Çünkü piyasada karşınıza sıklıkla çıkacak çok fazla dolandırıcı, hurda araç tamir edip bakımlı kazasız ve temiz diyerek satan satıcılar, bu tür hasarı kayıt altında olmayıp tramerden sorgulandığında kayıt çıkmayan, kazasız sanılan araçlar, ağır hasardan dolayı pert raporlu araçlar, ticari olarak kullanılmış ve hususiye çevrilmiş araçlar, kilometreleri ile oynanmış km si düşürülmüş araçlar, ağır motor, mekanik ve şanzıman arızası olan idareten tamir edilmiş araçlar araç alırken çokça karşılaşacağımız durumların başında geliyor. Araç alacağımız zaman dikkat edilecek hususları şöyle sıralayabiliriz;
- Öncelikle yetkili servis bakımlı ve tüm bakım onarım ve hasarkayıtları kilometreleri ile birlikte kayıtlı olan araçları almaya özen gösteriniz.
-Öncelikleilk sahiplerinin sattıkları araçları almaya çalışınız.
- Beğendiğimiz aracın şasi ve motor numarasının ruhsatla uyuştuğunu araç bilgilerinin plakasının marka ve modelinin doğru olduğuna bakınız ve emin olunuz.
- Aracın ruhsatındaki ilk tescil tarihinin aracın model yılı ile aynı olduğundan emin olunuz (pert veya ticariden çıkma olmadığına emin olmak için)
- Aracın plaka, şasi no ve motor no sorgusu 5664 üzerinden yapınız.
- Sigortacınız aracılığı ile aracın pert raporu ve ağır hasar kaydıolmadığına ve kaçıncı sahibi olacağınızı öğrenin.Çok fazla el değiştirmiş araçların büyük bir sıkıntıları olabileceğini unutmayınız.
- Alacağınız aracın kaporta aksamında değişen ve boyanan parçaları olmayan kazasız araçları seçmeye çalışın veya ne kadar az boyanan veya değişen parça var ise o kadar makbul olacaktır.
- Mümkün olduğu kadar düşük km li ve bakımlı araçları almaya çalışınız.
- Kesinlikle şasiler, ana direkler, bagaj havuzu düzeltilmiş ,hava yastıkları açılmış veya tamir görmüş araçları almamaya özen gösterin.
- Aracın içini dışını iyi inceleyin,ortalamabi kullanıcıda bakımları düzenli yapılmış özenle kullanılmış bi araç 200-250 bin km ye kadar pek yıpranmaz. Eğer araç içi ve dışı çok yıpranmış ise km'sinden şüphe duymalısınız. Piyasada 5 yaşını geçmiş birçok aracın km sinin düşürülmüş olduğunu unutmayınız.
- Uzaktaki satıcıya kesinlikle sanal ortamlardan banka veya ptt havalesi ile kaparo olarak para veya başka zinet değeri olan meta ve menkul göndermeyiniz.
-Almayı düşündüğünüz aracı kesinlikle ve kesinlikle yetkili servisinde veya 2. el ekspertizde muayene ettiriniz ve raporu ile satıcının söylediklerinin tuttuğuna emin olunuz.
-Aracınızı satarken çek senet veya taksit dahil başka ödeme türleri ile satmayın sadece nakit işlem yapınız.
-Noter hariç hiçbir yerde almayı düşündüğünüz araca para veya ödeme yapmayınız.
- Aldığınız aracın yedek anahtarıve kullanım klavuzlarını tam ve eksiksiz olarak teslim alınız.
Sevgili okuyucularımız; bu genel kurallara sıkı sıkıya uyduğumuz taktirde kazalı kmile oynanmış arızalı veya sıkıntıları olan araçlardan uzak kalabiliriz ve aldığımız aracı uzun yıllar güven ile kullanabiliriz. Unutmayınız aldığınız araca sadece para vermiyoruz aynı zamanda canımızı ve sevdiklerimizi bu araçlarla taşıyoruz. Umarım bu yazdıklarımız siz değerli okuyucularımıza aydınlatıcı bir rehber olacaktır. Saygı ve sevgilerimizle.